Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opnieuw strijd tussen Anne Frank Stichting en Anne Frank Fonds om auteursrechten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 november 2015, 19.40 uur

Mogelijk vervallen begin volgend jaar de auteursrechten op de dagboeken van Anne Frank in Nederland. Opnieuw leidt dat tot strijd tussen de Amsterdamse Anne Frank Stichting en het Anne Frank Fonds in Bazel.

De Stichting overweegt een nieuwe uitgave, want volgens de Nederlandse wet vervalt het auteursrecht 70 jaar na de dood van de schrijver. Echter gelden volgens het Anne Frank Fonds in Bazel hun rechten tot 2050, 70 jaar na de dood van vader Otto Frank, die zij zien als co-auteur.

Anne Frank-deskundige David Barnouw vindt het een slechte zaak dat het Anne Frank Fonds in Basel, die de auteursrechten bezit, de uitgave van de Amsterdamse Anne Frank Stichting loopt te frustreren. De twee instellingen staan al jaren op slechte voet met elkaar nadat het Fonds de Anne Frank archieven terugeiste uit van de stichting. Volgens het Anne Frank Fonds in Bazel is Otto Frank, de vader van Anne, co-auteur van Het Achterhuis. Dit omdat hij het dagboek samenstelde uit de eerste versie en de door Anne herschreven tweede versie. Onzin vinden Barnouw en de Anne Frank Stichting.

In 1982 liet het Fonds in Bazel ook al een nieuwe uitgave van het Achterhuis maken met als co-auteur Mirjam Pressler. Omdat die nu nog leeft, zouden de auteursrechten dan na 2050 opnieuw verlengt kunnen worden.  Het oprekken van de auteursrechten met co-auteurs brengt de autenticiteit van het boek in gevaar, stelt Barnouw. De Anne Frank Stichting wilde niet voor camera reageren, maar schrijft in een reactie nog niet te weten wanneer en hoe hun publicatie zal verschijnen.